Vinnare och Förlorare

En spelare kan förlora 420 000 kr på en match utan att spelbolaget reagerar. En annan får inte satsa mer än 50 kr på samma match på grund av limiterade spelnivåer. I flera artiklar under senaste veckorna framkommer hur många spelbolag väljer ut vilka storspelare de vill ha. Vinn inte för mycket – för då åker du ut.

I mitten av oktober publicerade Aftonbladet ett flertal artiklar om ”Lucas” som spelade bort 15 miljoner på betting under ett år. En av de värre historierna kring spelandets baksida. Bland de största insatserna fanns 420 000 kr på en Barcelonamatch.

Ett av de spelbolag där han spelade bort mest pengar var Bethard och i en kommentar till Aftonbladet säger Erik Skarp från Bethard att bolaget ”borde ha gjort mycket mer och agerat snabbare”. Men samtidigt vill de inte begränsa spelarna:

”Man ska kunna spela för mycket pengar….Är det kundens önskan så tycker jag – ur ett spelperspektiv – att det inte är fair att säga ”nej, det får du intekommenterar han i intervjun.

 

Skillnad på förlorare och vinnare

När Lucas hade förlorat 420 000 kr på en enda match var det ingen från Bethard som hörde av sig förrän fyra månader senare. De ville då ha ”Source of Wealth” som kunde intyga att Lucas hade de ekonomiska förutsättningarna för att kunna förlora drygt 400 000 kr på ett enda bet. Ett dokument som han inte kunde få fram och det dröjde inte länge förrän Lucas var inlagd på psyket. Därifrån skickade han meddelandet till Bethard att polisen kört honom dit och att han hade grovt spelmissbruk.

Vad hade hänt om Lucas vunnit detta vad? Om han istället för att ha förlorat 400 000 vunnit ca 160 000 kr (oddset var 1,41). Om han istället för att spela bort miljoner under ett år vunnit samma summor. Hade processen varit lika då? Att spelbolaget gett honom bonusar, resor och väntat med att kräva in Source of Wealth i fyra månader? Troligtvis inte.

Närstående ofta de stora förlorarna

I flera artiklar målas alltså Bethard ut som orsaken bakom Lucas spelmissbruk. Men bolaget begärde faktiskt löpande kontoutdrag från honom och ställde också frågor kring hans spelande. En kontrollåtgärd för att upptäcka spelberoende och därmed kunna sätta in åtgärder i et tidigt stadie. Men Lucas har i dessa kontakter uppfattats som att han tagit lätt på sina förluster. Samtidigt gör spelmissbrukare allt för att kunna fortsätta spela, något som människor i hans omgivning vittnar om.

I ett längre Facebookinlägg berättar en närstående kvinna om hur Lucas är orsaken till att över 25 familjer har mycket stora skulder. Många av dessa kan knappt betala hyran eller köpa mat till sina barn. Hon hävdar även att den familj som främst tagit hand om Lucas idag har snabblån på en summa kring två miljoner. Lån som tecknats i dessa personers namn men där Lucas fått pengarna.

För kvinnan som skriver inlägget är det frustrerande och tröttsamt att se Lucas ”målas upp som ett offer” när han själv har manipulerat människor i sin omgivning för att få dem att låna ut stora summor. Hon skriver bland annat att han medvetet riktat in sig på de svagaste människorna för att därigenom komma åt deras pengar. Dessutom skyddar hans familj honom istället för att ta sitt ansvar och hjälpa de familjer som han totalt förstört. Men de väljer att istället framställa honom som ett offer för spelbolagen.

Hur mycket Lucas har manipulerat och ljugit för sin kontakt på spelbolaget är svårare att avgöra. Men personer med beroende gör ofta allt de kan för att dölja detta. Samtidigt kan missbruket skapa ett socialt utanförskap som gör att VIP-managern kan bli en av de vänner som man verkligen vågar prata ärligt med. Det skulle därmed kunna skapa en vänskapsrelation som spelaren är noga att vårda.

Snabba begränsningar för vinnarna

Efter att artiklarna om Lucas, samt intervjun med Bethard, publicerats på Aftonbladet kontaktade flera spelare tidningen och påpekade att spelbolagen gör allt för att begränsa och stänga ute spelare. Men det handlar då inte om de som förlorar stora summor – utan de som vinner.

Det finns personer som årligen går plus på sitt spelande och ser det som ett sätt att tjäna extrainkomst. En del lever till och med på det helt och hållet. Men många av dessa blir inte VIP-spelare hos spelbolagen även om de omsätter mycket. För VIP-spelare betyder inte bara hög omsättning utan även höga förluster. Det vittnar en VIP-manager om för Aftonbladet när han berättar som sin roll. För honom var det uppenbart att VIP-spelare är en person som sätter in regelbundet och har förlorat mycket. Den som vinner mycket blir inte vip. Spelbolagen vill inte ha vinnare.”

Även på Facebook har artikeln om spelbolagens regler fått stor uppmärksamhet. I bettingcommunitys skriver flera spelare att de är avstängda eller limiterade hos flera spelbolag. En del har blivit avstängda utan att ens blivit meddelande och därmed bara märkt att de inte kunnat logga in när de försökt. Vid kontakt med spelbolaget har förklaringarna ofta varit mycket otydliga. Det är därmed svårt för spelarna att egentligen veta vad som exakt ligger bakom beslutet.

Det är även tydligt att det inte enbart är storspelare, som vunnit mycket stora summor, som blir avstängda. På frågan om hur mycket man vunnit nämns summor som 10 000 kr och 15 000 kr. En spelare anger exempelvis att en insats på 500 kr på ett resultatspel som gav 15 000 kr i vinst skapade kraftig limiterade spel hos ett spelbolag.

Spelarna väljer andra vägar

Begränsningar vid BettingEfter avstängning väljer många spelare att helt enkelt sluta spela hos just det spelbolaget. Varför stödja ett bolag som uppenbarligen vill stänga ute vissa spelare? Men andra är mer kreativa och hittar lösningar på ”problemet”.

Det finns ett flertal spelare som erbjuder sina vänner att registrera konton och låta en liten del av vinsten tillfalla dem. Genom att spela under annat namn och på annan IP kan spelandet pågå. I alla fall till ännu en stor vinst sker eller att spelbolagen ser igenom försöket. Att spela under annan persons namn är självklart mot spelbolagens regler.

Här kan hela Aftonbladets granskning av spelbolagen läsas