Spelet fungerar Rapportera ett problem

Varför fungerar inte det här spelet?

Blackjack

Av Martin
23 december, 2019
Black Jack är ett spel som vi svenskar verkligen har tagit till våra hjärtan. Spelets kombination av tur och skicklighet har uppenbarligen en stor charm och det är egentligen bara roulette som slår det klassiska spelet i popularitet.
 • Ett av världens mest populära spel
 • 52% Edge till spelaren vid optimal strategi
 • Inga egentliga nackdelar beroende på vilken version du spelar

Att komma igång med Black Jack är inte särskilt knepigt. Det är dock lite svårare att bemästra spelet för att kunna jämna ut oddsen mot huset. Här presenterar vi en komplett guide till Black Jack. Till exempel får du veta mer om:

 • Hur man spelar och grundläggande reglerAlla valmöjligheter som står dig till buds
 • Perfekt strategi
 • Alternativ till originalet att prova på

Så spelar du Black Jack

Spelidén i Black Jack är enkel. Du ska med med de valmöjligheter som står dig till buds skapa en hand som ger dig störst vinstchanser mot dealern. Det innebär att skicklighetsaspekten är stor och att det gäller att fundera kring sannolikheter. Att chansa och lita till turen är inte rätt sätt att närma sig Black Jack.

Blackjack spelas med mellan 1-8 kortlekar utan jokrar. När du spelar på nätet är det vanligast att sex kortlekar är i spel. Skulle du hitta en variant med endast en kortlek är det emellertid optimalt eftersom du då faktiskt får lite mer tillbaka över tid.

En spelomgång har fyra skeden, nämligen:
1. Placering av insatser
2. Kortutdelning
3. Spelarens val
4. Dealerns val.

Första steget är att placera en insats som du känner dig bekväm med. Spelar du på nätet kan du normalt spela med allt från 10 kr till många tusenlappar i insats. Spelar du live dealer blackjack kan maximal insats vara så hög som 50 000 kr!

När insatserna är placerade följer kortutdelningen. Både du och dealern får två kort. Skillnaden är att dealern bara visar ett uppkort medan du ser båda dina kort.

I nästa steg är det din tur att agera först. När du stannar självmant går turen över till dealern. Visar dina två kort Black Jack direkt behöver du dock inte göra något. Blir ditt poängtal 22 eller högre behöver dealern inte göra något.

Om dealerns hand kommer i spel ska det dolda kortet vändas upp. Sedan följer dealern ett förutbestämt schema för att dra kort eller stanna (se nedan).

Grundläggande regler i Black Jack

Det finns ett antal grundläggande regler att förhålla sig till. De kan sammanfattas med det följande:

 • Numrerade kort har sina vanliga värden
 • Klädda kort samt 10 är värda 10
 • Ess har ett värde på 1 eller 11
 • Black Jack på given betalar (normalt) 1,5x
 • Dealern måste dra till mjuk 17 (om handen innehåller ett ess) och stanna på hård 17

Sistnämnda kan behöva förklaras lite ytterligare. Du själv kan ta kort alternativt stanna på vilket poängtal som helst. Dealern följer emellertid alltid ett förutbestämt schema, oavsett vilket poängtal du stannar på. Om dealern har exempelvis 15 måste ett nytt kort dras. Om poängtalet är exempelvis 18 måste dealern i stället stanna.

Vem vinner?

Den av dealerns respektive spelarens hand som har det högsta poängtalet vinner omgången. En förutsättning är att dock att det högsta poängtalet är 21. Om du får 19 och dealern får 17 blir din hand den segrande. Detsamma gäller om du exempelvis får endast 12 men dealern samtidigt får 23 och blir ”tjock”.

Om du har turen att få poängtalet 21 direkt på given, till exempel via Ess-Kung, vinner du 0,5x extra på din insats förutom jämna pengar för att du slår dealern.

Vad händer då om det blir oavgjort? Vid likaläge går alla insatser tillbaka enligt grundregeln. Det finns dock varianter av spelet i vilka dealern tar hem potten vid lika.

Spelalternativ

När du har fått dina två kort på given har du alltid två alternativ. Det handlar om att dra kort och att stanna. I vissa fall har du fler alternativ än så.

Split

Split är ett alternativ som står dig till buds om du får ett par på given. Du delar helt enkelt upp handen i två händer och som en följd av detta dubblas också din totala insats. Om det är fördelaktigt att splitta eller inte beror på vilket par det handlar om och vilket kort dealern visar. Se vår tabell för strategiskt korrekt blackjack!

Dubbling

Om du på given får kort som ger dig mellan 9-11 (enligt grundregeln – undantag finns), får du chansen att dubbla. Väljer du det alternativet kommer du att betala ytterligare en grundinsats för att få ett extra kort.

Idén med dubbling är att få hävstång på en på pappret redan bra hand. Det du ska hoppas på är att du ska erhålla 10 eller ett klätt kort för att få ett svårslaget poängtal på 19-21. Grundregeln är att dubbling alltid är ett strategiskt riktigt val.

Försäkring

Försäkring är ett alternativ som finns med i de flesta Blackjack-spel. Vi nämner det här för att uppmärksamma dig på att du aldrig ska utnyttja det alternativet. Du betalar helt enkelt onödigt mycket för att undvika total förlust om dealern har Black Jack.

Strategi för blackjack

Blackjack är ett spel där din skicklighet har stor betydelse. Du bör inte lita till turen utan försöka följa matematiken som ligger till grund för spelidén.

Viktigt att komma ihåg är att Black Jack inte är ett ”race” till 21. Visst får du en extra bonusutbetalning för Black Jack på given, men över tid är det antalet vinster över dealern som är centralt. Det är denna idé som är det centrala i vår strategi för blackjack.

Följ vår guide för att maximera dina vinstchanser över tid. Vi ber dig bara notera att strategin inte garanterar vinstgivande spel. Du bör också komma ihåg att huset alltid har återbetalningen på sin sida.

Dina kort Dealerns uppkort Dealerns uppkort
Hård hand (utan ess) 2-6 7-A
4-8 Dra kort Dra kort
9 Dubbla Dra kort
10-11 Dubbla Dubbla (om mer än dealern
12-16 Stanna Dra kort
17-21 Stanna Stanna
Mjuk hand (utan ess) 2-6 7-Ess
13-15 Dra kort Dra kort
16-18 Dubbla Dra kort
19-21 Stanna Stanna
Par 2-6 7-Ess
2, 3, 6, 7, 9 Splitta par Splitta inte
8, A Splitta par Splitta par
4, 5, 10 Splitta inte Splitta inte

 

Varianter av Black Jack

Om du skulle vilja hitta nya utmaningar inom detta så klassiska och populära spel har du många alternativ. Här är lite kort om de tre vanligaste.

Perfect Pairs

Perfect Pairs är Black Jack med ett sidospel som spelas separat från den vanliga spelidén. I denna variant, som förmodligen är den mest populära, kan du med en extra insats vinna betydande belopp för förutbestämda kombinationer. Två kort av samma valör ger en extra vinst. Mixat par ger 5 till 1, par i samma färg ger 15 till 1 och perfekt par (två exakt likadana kort) ger 25 till 1. Hur själva given spelas ut i övrigt har ingen betydelse för dina vinstchanser.

21+3

Varianten 21+3 fungerar på ett liknande sätt som Perfect Pairs. Skillnaden är att även dealerns öppna kort räknas med. Det innebär automatiskt att det är tre kort som så att säga är i spel. Triss i färg ger bäst betalt, faktiskt hela 100 till 1 på din insats för sidospelet.

Switch

Blackjack Switch är en variant som ökar dina chanser till bättre händer. I gengäld betalar spelet endast jämna pengar för en Black Jack på given. Benämningen switch syftar på att du som spelare har möjlighet att växla två kort mellan de två händer du blir tilldelad på given.

Populära blackjack spel

 1. Sonya Blackjack – Här spelar du Blackjack mot en 3D dealer. Utvecklaren till spelet är Yggdrasil.
 2. Live Blackjack – Den ultimata blackjack upplevelsen på online. Både Netent och Evolution Gaming har live varianter
Namn Blackjack
Skapades Troligtvis på 1700-talet
RTP 99,59
Mjukvara Netent
Underhållningsnivå 5/5
Stödda plattformar PC/IOS/Mac/Android